Tyreoglobuliini

S -Tygl     KL 2828

Akkreditoitu menetelmä

Osatutkimus

S -TyglAb     KL 2829

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Erilaistuneen tyreoideakarsinooman vuoksi hoidettujen potilaiden seuranta. Kongenitaalinen hypotyreoosi. Atyreoosin osoittaminen. Thyreotoxicosis factitia -epäily.

Näyte

1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta näyte on eroteltava geelin päältä heti (viimeistään 8 h kuluessa) sentrifugoinnin jälkeen. (ks. S -TyglAb). Plasma ei sovellu määritykseen.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

S -Tygl:  CLIA
S -TyglAb:  CMIA

Tekotiheys

arkipäivisin (ma - pe)

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

S -Tyglalle 55     µg/l
S -TyglAb     normaalialle 4     kU/l
lievästi kohonnut     4 - 80     kU/l
kohonnutyli 80     kU/l

Tulkinta

Tyreoglobuliinin määrä veressä lisääntyy hypertyreoosissa, kilpirauhasen erilaistuneiden (papillaarinen, follikulaarinen) karsinoomien ja ei-toksisen struuman yhteydessä. Taso nousee ohimenevästi kilpirauhasleikkauksen jälkeen ja subakuutin tyreoidiitin alkuvaiheessa. Tyreoglobuliinin mittaaminen on tärkein tutkimus epäiltäessä metastaaseja.
Onnistuneen totaalisen tyreoidektomian jälkeen pitoisuus laskee alle määrityksen herkkyysrajan muutamassa viikossa. Viitealueella oleva arvo ja etenkin matalasta tasosta hiljakseen kohoava arvo tyroksiinisuppressiohoidon aikana osoittavat, että karsinoomakudosta on jäljellä tai on kehittymässä metastaaseja.
Seerumin tyreoglobuliini kuvaa myös myöhemmässä vaiheessa jatkohoidon (radiojodi ym.) vaikutusta.
Atyreoosista johtuvassa synnynäisessä hypotyreoosissa tyreoglobuliinia ei tavallisesti voida osoittaa verestä. Tyreoideahormonihoito, joka aiheuttaa tyreotoksikoosin (thyreotoxicosis factitia), estää tyreoglobuliinin eritystä niin, että seerumin Tygl-pitoisuus ei ole mitattavissa. Mikäli näyte sisältää tyreoglobuliinivasta-aineita (yli 4 kU/l), saadaan virheellisen matalia Tygl-pitoisuuksia. Tämän vuoksi jokaisesta näytteestä määritetään aina myös tyreoglobuliinivasta-aineet (S -TyglAb).

Tekopaikat

S -Tygl:
SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

S -TyglAb:
Yhtyneet Medix Laboratoriot
Akkreditointitaho: FINAS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO/IEC15189 ja SFS-EN ISO/IEC 17025

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 26.09.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021