Tyreotropiini

S -TSH      KL 2832
P -TSH      KL 4831

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hypo- ja hypertyreoosin seulontakoe. Tyreostaatti- ja tyroksiinihoidon seuranta.

Näyte

1 (minimi 0.5) ml seerumia, geeliputki käy (seerumi tulee erottaa geelin päältä, jos näyte pakastetaan), tai plasmaa ((Li-/Na-hepariini, EDTA).
Näyte otetaan mieluiten aamulla/aamupäivällä  (klo 8 -12).

Huom.!
   Tyroksiinihoidossa näyte otetaan ennen tyroksiinitablettien ottamista. Näin voidaan menetellä myös niiden harvojen potilaiden kohdalla, jotka ottavat tyroksiinin illalla. Tyroksiinihoidossa TSH-näyte voidaan ottaa myös iltapäivällä.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy jääkaapissa sentrifugoituna solujen päällä 3 vrk ajan ja eroteltuna 7 vrk ajan. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset  4 vrk - 5 kk      0.73 - 4.8   mU/l
 6 kk - 13 v    0.70 - 4.2   mU/l
 14 - 18 v    0.50 - 3.4   mU/l
 Aikuiset     yli 18 v    0.50 - 3.6   mU/l

Tulkinta

Primaarisessa hypotyreoosissa seerumin TSH:n perustaso on viitearvoja korkeampi tai ainakin niiden ylärajoilla. Perustaso saattaa olla useita satoja yksiköitä (mU/l). Hyvin lieväkin kilpirauhasen vajaatoiminta, joka vielä ei ole aiheuttanut kilpirauhashormonien pysyvää vähenemistä veressä eikä myöskään kliinisiä oireita (ns. subkliininen hypotyreoosi), usein kohottaa TSH:n tasoa. Näin on usein oireettomassa autoimmuunityreoidiitissa sekä kilpirauhasleikkauksen ja radiojodihoidon jälkeen kliinisesti eutyreoottisilla potilailla. Kohonneen TSH-pitoisuuden merkityksen arvioimiseksi on tärkeää määrittää autoimmuunityreoidiitille tyypilliset kilpirauhasvasta-aineet (yleisimmin tyreoideaperoksidaasivasta-aineet (S -TPOAb). Lisääntynyt seerumin TSH ei siis aina merkitse kliinistä eli hoitoa vaativaa hypotyreoosia. Kun primaarisessa hypotyreoosissa annetaan tyroksiinihoitoa, TSH-taso laskee normaaliksi, joskus alle viitearvojen.
Kilpirauhassyöpää sairastavat potilaat saavat leikkauksen ja mahdollisen radiojodihoidon jälkeen tyroksiinikorvaushoitoa. Hyvän ennusteen potilailla käytetään annoksia, joilla TSH on viitearvojen alarajoilla. Huonon ennusteen potilailla TSH pyritään laskemaan suurilla tyroksiiniannoksilla mittaamattomiin, koska tämä parantaa ennustetta.

Sentraalisessa, aivolisäke- tai hypotalamusperäisessä hypotyreoosissa TSH-arvot ovat joko viitealueella tai niiden alapuolella.
Kilpirauhasperäisessä hypertyreoosissa TSH-arvot ovat pienentyneet ja ovat useimmiten alle 0.02 mU/l, ja TSH-määrityksestä on hyötyä varsinkin lievässä tai alkavassa hypertyreoosissa, jossa seerumin kilpirauhashormonien pitoisuudet ovat vielä viitearvoalueella tai vain lievästi kohonneet.
Mikäli esiintyy ristiriita TSH ja T4-V tulosten tai potilaan kliinisen kuvan välillä, voi kysessä olla immunokemian määritystä häiritsevistä heterofiilisista vasta-aineista. Harvinaisessa aivolisäkeperäisessä hypertyreoosissa T4-V on koholla, mutta TSH on joko viitealueella tai suurentunut.

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 06.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021