Virtsan perustutkimukset: U -Virtsatutkimus 1, vaiheistettu tutkimus U -Virtsatutkimus 2, seulonta ja viljely

U -Tutk-1          KL 3268sisältää:
U -KemSeul          KL 1881ja
U -Solut          KL 1940jos seulonnassa Hb, Leuk tai
Alb positiivisia ja/tai
U -BaktVi          KL 1155jos seulonnassa Leuk tai
Nitr positiivisia
U -Tutk-2          KL 3269sisältää:
U -KemSeul          KL 1881
U -BaktVi          KL 1155

Indikaatiot

U -Tutk-1 pakettia käytetään seulontatutkimuksena terveystarkastuksissa. Munuaissairauksien sekä alempien virtsateiden sairauksien seulonnassa. U -Tutk-2 paketti on tarkoitettu infektioepäilyihin sekä infektioiden jälkitarkastuksiin.

Näyte

Puhtaasti laskettu virtsanäyte (PLV). Akuuteissa infektiotapauksissa joudutaan usein tyytymään 4 h lyhyempään rakkoaikaan (ajoittamaton näyte), joka tulee ilmoittaa. Pussivirtsa, rakkopunktio, kerta- tai kestokatetrointi ilmoitettava.

Säilytys ja lähetys

U -KemSeul -näyte otetaan säilöntäaineettomaan putkeen. Tutkimuskelpoisena näyte säilyy huoneenlämmössä 8h ja jääkaappilämpötilassa 24h. Useimmiten U -KemSeul tutkitaan paikan päällä eikä näytettä lähetetä. U -Solut ja U -BaktVi otetaan säilöntäaineelliseen virtsankuljetusputkeen. Tällöin näyte voidaan säilyttää ja kuljettaa huoneenlämmössä. Tutkimuskelpoisena näyte säilyy tällöin vähintään 24 h. Jääkaappisäilytys parantaa säilyvyyttä ja tutkimustulos on useimmiten luotettava jopa 3 vrk säilytyksen jälkeen. Toimitamme säilöntäaineelliset virtsan näytteenottopurkit ja -putket erillissopimuksesta. Säilöntäaineeton virtsanäyte säilyy jääkaappilämpötilassa 24 h (U -Solut vain 4h!) ja vaatii kylmäkuljetuksen.

Menetelmä

Kemiallisen seulontakoe eli liuskatesti. Partikkelilaskenta virtaussytometrillä ja tarvittaessa mikroskopointi (Oulun toimipisteessä aina mikroskopointi). Kvantitatiivinen silmukkaviljely tai partikkelilaskennalla suoritetun seulonnan jälkeen tarvittaessa kvantitatiivinen silmukkaviljely sekä bakteerien tunnistus ja herkkyysmääritykset merkittäviksi tulkituista löydöksistä.

Tekotiehys ja viitearvot

Ks. erillistutkimukset U -KemSeul, U -Solut ja U -BaktVi.

Virhelähteet

Ajoittamattoman näytteen tuloksen tulkintaan on suhtauduttava varauksella. Säilöntäaineettoman virtsan kylmäkuljetuksen tulee olla aukoton eikä saa ylittää käytännössä U -Tutk1 2h (U -Solut) tai U -Tutk2 24h. Antimikrobilääkitys.

Tiedustelut

sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 29.01.2014

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021