Bordetella pertussis, vasta-aineet

S -BopeAb          KL 2471

Osatutkimukset

S -BopeAbA  KL 3311
S -BopeAbG        KL 3312

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hinkuyskän diagnostiikka, immuniteettitutkimukset.
Hinkuyskäepäilyssä yleisperiaatteena kansallisten suositusten mukaan on, että alle kolme viikkoa yskineillä laboratoriodiagnostiikka perustuu nenänielueritenäytteestä tehtävään viljelyyn ja PCR-tutkimukseen (-BopeViP ATK 139), kun taas yli kolme viikkoa yskineillä serologiaan.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.
Parinäyte yleensä 2 - 3 viikon välein.
Kliinisesti hyödyllisen lausunnon mahdollistamiseksi lähetteessä tulee ilmoittaa mahdollisen viimeisen hinkuyskärokotteen saamisen ajankohta sekä oireiden kesto.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 5 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 5

Viitearvot ja tulkinta

 S -BopeAbAS-BopeAbG
negatiivinen< 10 IU/ml            < 40 IU/ml
matala positiivinen10 - 20 IU/ml40 - 100 IU/ml
positiivinen>20 IU/ml>100 IU/ml

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna

Tulkinta

Yksittäinen näyte:
Jos potilas ei ole saanut hinkuyskärokotetta vuoden sisällä, viittaa BopeAbG-tulos >100 IU/ml tuoreeseen tai äskettäiseen infektioon. BopeAbA-tutkimus on epäherkempi, mutta spesifisempi ja siten sen tuloksen ollessa >20 IU/ml on tuore infektio todennäköinen.

Jos potilas on saanut hinkuyskä-rokotteen vuoden sisällä, BopeAbG-tutkimusta ei voida käyttää akuutin taudin diagnostiikassa. Tällöin positiivinen BopeAbA-tulos (>20 IU/ml) voi viitata tuoreeseen infektioon.

Parinäytteet:
Parinäytteen ottamista suositellaan 2-3 viikon jälkeen ensimmäisestä näytteestä, jos yksittäisnäytteen tulos ei ole selkeä. Tällöin yli kaksinkertainen nousu joko IgG- tai IgA-vasta-ainetasossa osoittaa tuoreen infektion. Myös vasta-ainetason lasku alle puoleen 1-2 kuudauden välein otetuissa parinäytteissä viittaa hiljattaiseen infektioon.

Pienille lapsille (<1 v) suosittelemme ensisijaisesti viljelyä ja nukleiinihapon osoitusta (-BopeViP ATK 139) ja toissijaisesti vasta-aineiden tutkimista parinäytteistä. Myös muilla kuin pienillä lapsilla nukleiinihapon osoitustestit ovat nopea tapa päästä diagnoosiin taudin alkuvaiheessa (1-2 viikkoa oireiden alkamisesta). Sen jälkeen diagnoosi saadaan pääasiassa vasta-ainemäärityksillä. Laboratoriovastaus sisältää tulkinnan.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi

Päivitetty: 23.09.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021