Metanefriinit (dU-Metanefriini ja dU-Normetanefriini)

dU -MetNor        KL 2337

Osatutkimukset

dU -Metnef        KL 2336
dU -Normet        KL 2406

Alihankinta, menetelmä on akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Feokromosytooman diagnostiikka. Feokromosytoomaepäilyssä tulisi mitata sekä metanefriini että normetanefriini.

Näyte

10 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaine 10 ml 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään keräyspäivän iltana. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä. Virtsamäärä mitataan. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitetaan pyynnön yhteydessä. Keräyksestä erillinen asiakkaan ohje ("Vuorokausivirtsan 24-tunnin keräys, lisäaineellinen") verkkosivuillamme.

Potilaan tulisi olla 3 vrk ennen virtsankeräystä sekä keräyksen aikana ilman lääkitystä ja välttää tutkimusta mahdollisesti häiritseviä ravinto- ym. aineita (ks. Virhelähteet). Lääke- ja ravintorajoituksissa luonnollisesti joustetaan, mikäli keräys tietoisesti tehdään oireiselta vuorokaudelta.

Näyteastia

Kuljetusputki, virtsanäytteet (10 ml), adapteri ei sovi putkeen

Näytteen säilytys

Näytteet, joiden pH on noin 3, säilyvät ainakin viikon huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä

Menetelmä

LC-MS/MS

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

7

Viitearvot

  dU-Metnef    dU-Normet
alle 2 v  alle 0.5   alle 1.8   umol/vrk
2 - 15 v  alle 0.8   alle 2.0   umol/vrk
yli 15 v  0.1 - 1.4  0.5 - 4.2  umol/vrk
Menetelmän herkkyys on noin 0,1 µmol/l.

Tulkinta

Virtsasta tehtävistä katekoliamiinimittauksista on feokromosytoomaepäilyssä molempien metanefriinien määritys herkin ja paras. Keräys pyritään järjestämään potilaan ollessa hypertensiivinen tai muuten oireinen. Joskus useampi tutkimus on tarpeen. Metanefriinien erillismääritys (metanefriini ja normetanefriini) antaa tietoa siitä, mitä katekoliamiinia kasvain etupäässä erittää.Tällä on merkitystä kasvaimen paikantamisessa. Epäiltäessä pientä "äkäistä" (vilkkaasti katekoliamiineja syntetisoiva ja erittävä kasvain) feokromosytoomaa, jolloin virtsaan erittyy suhteellisesti enemmän jotakin vapaata katekoliamiinia, on yleensä tätä amiinia vastaavan metanefriinin eritys myös lisääntynyt (esim. noradrenaliinia erittävän kasvaimen ollessa kyseessä on normetanefriinieritys lisääntynyt), vaikka kokonaismetanefriini- ja MOMA-eritys voivat olla normaalit. Mikäli metanefriinien eritys virtsaan on ristiriidassa kliinisen kuvan kanssa, samasta virtsanäytteestä kannattaa määrittää myös MOMA ja HVA (Näytteeseen liittyvä ohjeistus on sama kuin metanefriineillä).

Virhelähteitä: Lääke-, nautinto- ja muut aineet, jotka vaikuttavat katekoliamiinien aineenvaihduntaan, vaikuttavat myös metanefriinien, MOMA:n ja HVA:n eritykseen. Pitoisuuksia voivat lisätä esimerkiksi: bentsodiatsepiinit, labetololi, metyylidopa, buspironi, diureetit (natriumtasoa alentavilla annoksilla), eksogeeniset katekoliamiinit (levodopa, nenätipat, ruokahalun rajoittajat), epäsuorasti vaikuttavat sympatomimeetit (amfetamiinijohdannaiset), fenotiatsidit, haloperidoli, nitraatit, tamsulosiini, trisykliset antidepresantit, venlafaksiini, muut (mm. tupakointi, marihuana, kahvi, etanoli, suklaa ja vanilja). Pitoisuuksia voivat alentaa: bromokryptiini, klonidiini, deksametasoni, MAOn estäjät. Myös monet ravintoaineet voivat antaa vääriä positiivisia tuloksia. Banaanit sisältävät huomattavia määriä adrenaliinia ja dopamiinia.
Lievästi kohonneita arvoja tavataan essentiaalisessa hypertoniassa ja stressitiloissa.

Tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 31.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024