Keliakian yhdistelmätutkimukset

Tutkimus

KELIAKIATUTKIMUS, SEULONTA

Pt-KeliSeu     ATK nro 653

S -IgA                  KL 1666
S -tTGAbA            KL 1885

Tutkimus

KELIAKIATUTKIMUS, MEDIUM

Pt-Kelia-M     ATK nro 652

S -IgA        KL 1666
S -EMAbA           KL 4390
S -tTGAbA            KL 1885

Tutkimus

KELIAKIATUTKIMUS, SUPPEA

Pt-Keli-Su     ATK nro 9098

S -IgA         KL 1666
S -DGPAbA           KL 6300
S -DGPAbG            KL 6299
S -tTGAbA            KL 1885

Tutkimus

KELIAKIATUTKIMUS, LAAJA

Pt-Keli-La     ATK nro 9100

S -IgA        KL 1666
S -DGPAbA           KL 6300
S -DGPAbG            KL 6299
S -EMAbA           KL 4390
S -tTGAbA            KL 1885

Tutkimus

KELIAKIATUTKIMUS, LAAJA JA HLA-TAUTIASSOSIAATIOTUTKIMUS

Pt-Keli-XL     ATK nro 9102

S -IgA        KL 1666
S -DGPAbA          KL 6300 
S -DGPAbG           KL 6299
S -EMAbA          KL 4390       
S -tTGAbA           KL 1885        
B -HLAKeli          KL 4640        

Indikaatiot

Keliakian seulonta ja diagnostiikka sekä keliakiadieetin seuranta.

 Keliaakikolla ravinnosta saatavasta gluteenista pilkottavat gliadiini-peptidit laukaisevat IgA-luokan vasta-ainereaktion gliadiinipeptideitä ja kudostranglutaminaasia vastaan. Keliakian seulonnassa tärkein tutkimus on IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetesti, joka sisältyy kaikkiin keliakiatutkimuspaketteihin. Jos potilaalla on tiedossa tai hänellä todetaan IgA-puutos (seerumin IgA-taso alle 0,05 g/l), tulee diagnostiikassa käyttää IgG-luokan vasta-ainetutkimusta (S -tTGAbG).

Kaikissa keliakia-tutkimuspaketeissa tutkitaan näytteestä IgA-pitoisuus. Laajoissa tutkimuspaketeissa ("Keliakiatutkimus laaja" ja "Keliakiatutkimus, laaja ja HLA-tautiassosiaatiotutkimus") IgA-puutoslöydöksen jälkeen tehdään automaattisesti ilman erillistä pyyntöä jatkotutkimuksena IgG-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetesti (S -tTGAbG). Suppeammissa keliakia-tutkimuspaketeissa tätä suositellaan IgA-puutteisille potilaille lisätutkimuksena.

Aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla keliakian ensisijainen seulontatutkimus on "Keliakia, seulontatutkimus" (S -KeliSeu). Alle 2-vuotiailla lapsilla ja epäselvissä tilanteissa muillakin potilailla käytetään yleensä tutkimuspakettia "Keliakiatutkimus, laaja", jossa tutkitaan vasta-aineet niin transglutaminaasia, deamidoituja gliadiinipeptidejä kuin endomysiumiakin vastaan. Koska keliakia liittyy vain tiettyihin HLA-kudosantigeenityyppeihin, voidaan osalla potilaista tai heidän omaisistaan poissulkea keliakian kehittymisen mahdollisuus käyttämällä tutkimusta "Keliakiatutkimus, laaja ja HLA-tautiassosiaatiotutkimus".
 
 

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki
EDTA-putki (K2)

Näyte

1 - 2 ml seerumia paketin laajuudesta riippuen.
Pt-Keli-XL lisäksi 3 ml EDTA-verta (lapsilta 1 ml)

Säilytys ja lähetys

Säilytys jääkaapissa enintään 4 vrk. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Ks. osatutkimukset

Tekotiheys

Ks. osatutkimukset

Vastausaika (arkipäivää)

2-4

Viitearvot

S -DGPAbA          alle 7  U/ml
S -DGPAbG alle 7 U/ml
S -EMAbA alle 10titteri
S -tTGAbA alle 7 U/ml
S -IgA        0.5 - 4.0 g/lnaiset
0.9 - 4.8 g/lmiehet
ks. S -IgA lapset

Poikkeavista keliakiaan viittaavista löydöksistä annetaan lausunto.

HLA-tautiassosiaatiotutkimus
Vastauksena ilmoitetaan, onko henkilöllä keliakiaan liittyvää HLA-haplotyyppiä DQ2 tai DQ8. Vastaus liitetään muista tutkimuspaketin tutkimuksista annettavaan kirjalliseen lausuntoon.

Tulkinta

Edellä luetellut keliakian yhdistelmätutkimukset on tarkoitettu keliakian seulontaan silloin, kun IgA-puutosta ei ole poissuljettu. Kaikkiin yhdistelmätutkimuksiin sisältyy IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineet ja seerumin IgA-määritys mahdollisen IgA-puutoksen toteamiseksi. Keli-La ja Keli-XL-paketeissa IgA-puutteisista näytteistä (S -IgA < 0.05 g/l) tutkitaan myös IgG-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineet. Näillä tutkimuksilla löydetään yli 90 % aktiivia keliakiaa sairastavista. Endomysiumvasta-aineiden lisääminen yhdistelmätutkimukseen lisää hieman seulonnan herkkyyttä. Imeväisikäisillä (mahdollisesti harvoin myös tätä vanhemmilla) voi joskus esiintyä  deamidoituja gliadiinipeptidejä tunnistavia vasta-aineita (lyhenteenä DGPAb tai AGAAb  ) keliakian ensimmäisenä serologisena merkkinä. Varsinkin IgG-luokan deamidoituja gliadiinipeptidejä tunnistavia vasta-aineita esiintyy kuitenkin myös muissa suolen limakalvovaurioissa (esim. allergiat ja infektiot) eikä näiden vasta-aineiden spesifisyys ja herkkyys keliakian suhteen ole yhtä korkea kuin kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineiden.

Gluteenivapaan dieetin aikana vasta-ainelöydökset normalisoituvat muutamassa kuukaudessa, viimeistään vuoden kuluessa. Epätäydellisen dieetin aikana vasta-aineet eivät katoa tai ne ilmestyvät uudelleen. Hoidon seurantaan kannattaa valita testi, joka taudin alkuvaiheessa parhaiten mittasi suolinukan vauriota.

HLA-tautiassosiaatiotutkimus on hyödyllinen keliakiaan sairastumisriskin arvioimiseksi erityisesti riskiryhmissä (keliakiaa sarastavien lähiomaiset sekä muita autoimmuunitauteja sairastavat) tai diagnostisesti ongelmallisissa tapauksissa. Mikäli keliakiaan liittyvää riskihaplotyyppiä ei todeta, henkilöllä ei ole oleellista riskiä sairastua keliakiaan.

Tiedustelu

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Päivitetty: 25.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2023