Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae, nukleiinihappo (kval)

    -CtGcNhO          KL 1738
U  -CtGcNhO          KL 4816

Akkreditoitu menetelmä.

Testi soveltuu Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae-bakteerien osoittamiseen.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis -infektion epäily ja tippurin poissulkudiagnostiikka. Oireettomien kantajien seulonta. Ensisijainen tutkimusmenetelmä genitaalialueen ulkopuolista tippuria epäiltäessä. Genitaalialueen tippuriepäilyn ollessa vahva, suositellaan myös viljelyä.

Näyte

Käypähoito-suosituksen mukaan naisten klamydia/gc -diagnostiikassa suositeltava näyte on tikkunäyte emättimen limakalvolta tai sisätutkimuksessa kohdunkaulakanavasta. Tikkunäyte on selvästi ensivirtsanäytettä herkempi klamydiainfektion osoittamisessa ja näyte on yhtä hyvä potilaan ja terveydenhuollon ammattihenkilön ottamana. Sisätutkimuksen yhteydessä näyte voidaan ottaa joko vaginanäytteenä tai kohdunkaulanäytteenä. 

Miehille sekä virtsa- että tikkunäyte ovat suositeltuja; tikkunäyte on herkempi, mutta virtsanäyte selvästi helpompi ja potilaalle miellyttävämpi ottaa. 

Ensivirtsanäyte:

Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 20-30 ml virtsaa kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, esim. muovimukiin. Katetrivirtsa ei sovellu näytteeksi.

Aptima Urine Specimen Collection Kit -näyteputken mukana olevalla pipetillä siirretään noin 2 ml virtsaa putkeen. Nestepinnan tulee asettua näyteputken sivussa näkyvien kahden mustan merkkiviivan väliin. Tätä "ikkunaa" ei saa peittää näytetarralla. Putki suljetaan tiukasti.

Limakalvonäytteet (urethra, cervix, vagina, rectum, nielu, silmän sidekalvo):

Terveydenhuollon ammattilaisen ottaessa näytteen:

Kohdunkaulasta sisätutkimuksen yhteydessä käytetään Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit -näytteenottovälineitä (putkessa valkoinen etiketti). Näytettä otettaessa pyritään välttämään limaa, märkää ja eritteitä, jotka poistetaan näytteenottopakkauksessa olevalla valkoisella vanutikulla. Tämän jälkeen hangataan emättimen limakalvoa sinisellä näytteenottotikulla vähintään 3-5 sekunnin ajan. Vaihtoehtoisesti näyte voidaan ottaa pyörittämällä näytteenottotikkua kohdunkaulankanavassa 10-30 sekunnin ajan. Näytteenoton jälkeen sininen tikku laitetaan kuljetusputkeen ja katkaistaan merkitystä kohdasta ja jätetään kuljetusputkeen. Valkoista puhdistukseen käytettyä vanutikkua ei saa laittaa näyteputkeen.

Miesten virtsaputkesta käytetään Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit (putkessa valkoinen etiketti). -näytteenottovälineitä. Ennen näytteenottoa tulee olla virtsaamatta vähintään 1 h ennen näytteenottoa. Sininen tikku työnnetään virtsaputkeen 2-4 cm syvyyteen ja pyöritetään 2-3 sekunnin ajan. Näytteenoton jälkeen tikku laitetaan kuljetusputkeen. Tikku katkaistaan merkitystä kohdasta ja se jätetään kuljetusputkeen.

Peräaukosta, miehen virtsaputken suuaukosta, leesioista tai nielusta näyte otetaan Aptima Multitest Swab Collection Kit -näytteenottovälineillä (putkessa oranssi etiketti ja vaaleanpunainen tikku) hankaamalla limakalvoa vaaleanpunaisella näytteenottotikulla vähintään 2-3 sekunnin ajan. Peräsuolen näyte on parasta ottaa rektoskopiassa ulostekontaminaation välttämiseksi. Silmän sidekalvolta näyte otetaan pyyhkäisemällä näytteenottotikulla sidekalvoa. Näytteenoton jälkeen tikku laitetaan kuljetusputkeen.

Potilaan itse ottaessa näytteen vaginasta:

Käytetään kotinäytteenottoon tarkoitettua palvelua, jossa potilaalle lähetetään tähän tarkoitukseen validoitu näytteenottotikku Aptima Multitest Swab Collection Kit (putkessa oranssi etiketti ja vaaleanpunainen tikku) ja kuvalliset ohjeet näytteen ottamiseksi (ks. testaakotona.fi). Näytteenoton jälkeen tikku laitetaan kuljetusputkeen. Tikussa on mustaviiva, jonka alapuolella on tikun katkaisukohta. Tikku katkaistaan merkitystä kohdasta ja se jätetään kuljetusputkeen. Tikkua täytyy taivuttaa voimakkaasti, jotta se katkeaa kunnolla. Oikein katkaistuna tikku asettuu näyteputken sisäseinää vasten, kun korkki suljetaan. 

Huom! Jos tikku on katkaistu väärästä kohdasta, näytettä ei voida analysoida (laiterikon vaara). Putki suljetaan tiukasti.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään ja lähetetään laboratorioon huoneenlämmössä. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 vrk ja tikkunäytteet 60 vrk, mutta luotettavin tulos saadaan mahdollisimman tuoreesta näytteestä.

Menetelmä

Ribosomaalisen RNA:n osoitus transkriptiovälitteisellä monistuksella (Transcription Mediated Amplification, TMA).

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika

1

Tekopaikka

SYNLAB Helsinki
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen) 
Standardi: SFS-EN ISO 15189 

Tulkinta

-ChtrNhO / U -ChtrNhO:

Positiivinen tulos on osoitus C. trachomatis -infektiosta. Testi osoittaa sekä elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian että jo hoidetun klamydian. Testi voi olla positiivinen jopa 3 viikkoa hoidetun infektion jälkeen. Testin pysyessä positiivisena tätä pidempään on mahdollisesti kyseessä joko huono hoitovaste kuten LGV-infektioissa tai uusintainfektio.

-GcNhO / U -GcNhO:

Positiivinen tulos on osoitus N. gonorrhoeae -infektiosta. Positiiviset tulokset vastataan laboratoriossa tehdyn varmistusanalyysin jälkeen. N. gonorrhoeae -bakteerin antibioottiresistenssi on jatkuvasti yleistymässä. Tämän vuoksi nukleiinihappojen osoitustuloksen ollessa positiivinen on uuden näytteen ottaminen bakteeriviljelyä (-GcVi) varten suositeltavaa lääkeherkkyyksien selvittämiseksi.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 02.10.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024