Chlamydia trachomatis, nukleiinihappo (kval)

   -ChtrNhO          KL 4807
U -ChtrNhO          KL 4206

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttamat infektiot.

Näyte

Sekä miehille että etenkin naisille suositellaan ensisijaisesti limakalvonäytettä paremman testiherkkyyden vuoksi. Testi voidaan kuitenkin tehdä myös ensivirtsanäytteestä.

Ensivirtsanäyte:

Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 20-30 ml virtsaa kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, esim. muovimukiin. Katetrivirtsa ei sovellu näytteeksi.

Näyteputken mukana olevalla pipetillä siirretään noin 2 ml virtsaa Aptima Urine Specimen -putkeen. Nestepinnan tulee asettua näyteputken sivussa  näkyvien kahden mustan merkkiviivan väliin. Tätä "ikkunaa" ei saa peittää näytetarralla. Putki suljetaan tiukasti.

Katso asiakkaan ohje tästä

Limakalvonäytteet (urethra, cervix, vagina, rectum, nielu, conjunctiva):

Näyte otetaan limakalvolta Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit -näytteenottovälineillä (putkessa valkoinen etiketti)

Näytettä otettaessa pyritään välttämään limaa, märkää ja eritteitä, jotka poistetaan näytteenottopakkauksessa olevalla valkoisella vanutikulla.

Näyte otetaan pakkauksessa olevalla sinisellä näytteenottotikulla.

Naisilla suositeltavin näyte on emättimen limakalvolta (vaginanäyte): näyte otetaan emättimen limakalvolta hankaamalla tikulla limakalvoa vähintään 3-5 sekunnin ajan. Näytteenottotikku poistetaan varovasti välttäen kosketusta limakalvoihin. Näyte voidaan ottaa myös kohdunkaulankanavasta sekä virtsaputeksta pyörittämällä näytteenottotikkua 10-30 sekunnin ajan kohdunkaulankanavassa tai virtsaputkessa.

Miehillä tyypillisin näyte on virtsaputkesta. Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 1 h ennen näytteenottoa. Tikku työnnetään virtsaputkeen 2-4 cm syvyyteen ja pyöritetään 2-3 sekunnin ajan.

Peräsuolesta tai nielusta näytettä otettaessa sinisellä tikulla hangataan limakalvoa vähintään 2-3 sekunnin ajan. Peräsuolen näyte on parasta ottaa rektoskopiassa ulostekontaminaation välttämiseksi. Silmän sidekalvolta näytettä otettaessa näytteenottotikulla pyyhkäistään sidekalvoa.

Näytteenoton jälkeen sininen tikku laitetaan Aptima Swab Specimen -kuljetusputkeen. Tikku katkaistaan ja se jätetään kuljetusputkeen. Putki suljetaan tiukasti. Valkoista puhdistukseen käytettyä vanutikkua ei saa laittaa näyteputkeen.


Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään ja lähetetään laboratorioon huoneenlämmössä. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 vrk ja tikkunäytteet 60 vrk, mutta luotettavin tulos saadaan mahdollisimman tuoreesta näytteestä.

Menetelmä

Ribosomaalisen RNA:n osoitus transkriptiovälitteisellä monistuksella (Transcription Mediated Amplification, TMA).

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

1
Osa näytteistä varmistetaan toisella menetelmällä, mikä aiheuttaa muutamien päivien lisäviivettä joihinkin näytteisiin.

Tulkinta

Positiivinen tulos on osoitus C. trachomatis -infektiosta. Testi osoittaa sekä elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian että jo hoidetun klamydian. Testi voi olla positiivinen jopa 3 viikkoa hoidetun infektion jälkeen. Testin pysyessä positiivisena tätä pidempään on mahdollisesti kyseessä joko huono hoitovaste kuten LGV-infektiossa tai uusintainfektio.

Tiedustelut

kemisti Marika Havana
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 25.04.2019

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019