EHEC, viljely ja toksiinin osoittaminen

F -EHECKL 9027

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Enterohemorragisen Escherichia colin osoittaminen ulosteesta, erityisesti potilailla, joilla on veriripuli tai hemolyyttis-ureeminen syndrooma (HUS).

Näyte

Ulostetaan laajaan astiaan tai muoville. Ulosteesta otetaan näyte välittömästi ulostuksen jälkeen. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut virtsaa. Näytteenottotikkua pyöritetään ulosteessa siten, että tikkuun tarttuu ulostetta reilusti. Mikäli ulosteessa on verisiä ja/tai limaisia kohtia, tulee näyte ottaa ensisijaisesti niistä. Tikku työnnetään kuljetusputkeen. Kuljetusputki pannaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin, lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Lähetteeseen merkitään potilaan ammatti, kotipaikkakunta ja mahdollinen ulkomaanmatka (mikäli ripulioireet alkaneet 7 vuorokauden sisällä matkasta) sekä lähettäjän puhelinnumero.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään jääkaapissa ennen kuljetusta. Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa 1 - 2 vrk. Suosittelemme kylmäkuljetusta. Ympäristölämpötilassa kuljetettaessa näytteet on pakattava siten, että äärilämpötiloilta vältytään. Bakteeriviljelynäytteet eivät kestä jäätymistä ja lämpötilan noustessa yli huoneenlämpötilan näytteiden säilyvyys heikkenee merkittävästi.

Menetelmä

Näytteen viljely maljoille. SLT1- ja SLT2 -toksiinien osoitus EIA-menetelmällä, jolla todetaan sekä EHEC O157 että non-O157-serotyypit. Positiivisesta näytteestä eristetään toksiinia tuottava kanta, joka tunnistetaan biokemiallisesti ja josta tutkitaan SLT1- sekä SLT2 -toksiinigeenit PCR-menetelmällä.

Tekotiheys

Viljely ma-la, toksiinin osoitus ma-pe

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen löydös on diagnostinen. WHO:n ohjeistuksen mukaan laboratoriovarmistettu EHEC- infektio on vain tapaus, jossa aiheuttajabakteeri on eristetty näytteestä.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 23.06.2015

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019