Mycoplasma genitalium, herkkyysmääritys

-MygeHe     KL 6196

Alihankinta

Klamydiainfektion hoitoon tavallisimmin käytetty lääke atsitromysiini parantaa usein myös sukupuolielinten mykoplasman. Viime vuosina on kuitenkin esiintynyt ja myös Suomesta havaittu atsitromysiinille resistenttiä M. genitaliumia.

Indikaatiot

Huono kliininen vaste Mycoplasman lääkehoidolle.

Näyte

Limakalvonäyte (cervix, urethra) otetaan Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit -näytteenottovälineillä (putkessa valkoinen etiketti). Näytettä otettaessa pyritään välttämään limaa, märkää ja eritteitä, jotka poistetaan näytteenottopakkauksessa olevalla valkoisella pumpulitikulla. Näyte otetaan pakkauksen sinisellä tikulla painaen ja pyörittäen niin, että näytteeseen saadaan tarpeeksi epiteelisoluja. Näytteenottotikku katkaistaan kuljetusputkeen, jonka korkki suljetaan välittömästi.

Näytteestä tutkitaan aina ensin -MygeNhO KL 6195 (erillinen pyyntö) ja vain positiivisiksi todetut näytteet lähetetään herkkyysmääritykseen. Käytännössä -MygeHe KL 6196 on usein lisäpyyntö näytteestä, joka on jo todettu -MygeNhO -tutkimuksessa positiiviseksi. Positiivisiksi todettuja näytteitä säilytetään YML:ssä vähintään 2 kk ajan.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilytetään ja lähetetään laboratorioon huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (2-14 vrk) jääkaapissa.

Menetelmä

Pyrosekvensointi.

Tekotiheys

Joka toinen viikko.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Resistenssimäärityksen tulos kertoo, onko kanta herkkä atsitromysiinille.

Kirjallisuus

Hamasuna R, Jensen JS, Osada Y. Antimicrobial susceptibilities of Mycoplasma genitalium strains examined by broth dilution and quantitative PCR. Antimicrob Agents Chemother. 2009 Nov;53(11):4938-9.

Tekopaikka

Statens Serum Institut

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 27.02.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2023