Trichomonas vaginalis, nukleiinihappo (kval)

-TrvaNhO     KL 6307 

Alihankinta

Indikaatiot

Trichomonas vaginalis -alueläimen aiheuttaman naisten vaginiitin tai miehen uretriitin epäily.  T. vaginalis -infektio saattaa olla myös oireeton. Tartunta saadaan usein ulkomailta.

Näyte

Näyte otetaan Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit -näytteenottovälineillä (putkessa valkoinen etiketti).

Naisilla näyte otetaan vaginasta sinisellä näytteenottotikulla poistamatta limaa, märkää ja eritteitä (pakkauksen sisältämä Cleaning swab on turha). Näytteenotto poikkeaa esim. Klamydia-näytteiden ottamisesta, koska Trichomonas elää vaginan limassa eikä epiteelisolukossa. Näytteenottotikku katkaistaan kuljetusputkeen, jonka korkki suljetaan välittömästi.

Miehillä näyte otetaan sinisellä näytteenottotikulla virtsaputkesta siten, että mahdollinen virtsaputken suulle tullut erite saadaan näytteeseen mukaan. Vaihtoehtoisesti näyte voidaan ottaa siemennesteestä samaisella sinisellä näytteenottotikulla. Näytteenottotikku katkaistaan kuljetusputkeen, jonka korkki suljetaan välittömästi.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään ja lähetetään laboratorioon huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (2-14 vrk) jääkaapissa.

Menetelmä

Q-PCR

Tekotiheys

arkipäivisin (ma-pe)

Vastausaika (arkipäivää)

2-3

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen nukleiinihappojen monistustulos osoittaa Trichomonas vaginalis -infektion. Nukleiinihappojen osoitus on herkempi kuin viljely (Fl-TricVi tai Fl-TrHiVi) tai antigeenin osoitus Trichomonaksen havaitsemisessa ja ylivoimainen suoraan mikroskopointiin verrattuna.

Tiedustelut

sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 24.03.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021