Chlamydia trachomatis, LGV, nukleiinihappo (kval), jatkotutkimus

-CtJtNhO     ATK 21063

Alihankinta

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis immunotyyppien L 1-3 aiheuttaman lymphogranuloma venereum (LGV) -infektion epäily. Tutkimuksen voi pyytää jatkotutkimuksena vain positiivisesta -ChtrNhO tai -CtGcNhO näytteestä.

Näyte

Tutkimus voidaan tehdä YML:ssä olevasta näytteestä, jos pyyntö tehdään viikon sisällä analysointipäivästä. Poikkeustapauksissa tutkimus voidaan tehdä myös uudesta näytteestä, joka on otettu Chlamydia trachomatis, nukleiinihappo (kval) -sivulla olevan ohjeistuksen mukaan. On huomattavaa, että tutkimusta ei tule tehdä virtsanäytteestä vaan peräsuolen tai nielun limakalvolta otetusta näytteestä tai nivusimusolmukkeen yhteydessä olevasta haavanäytteestä.

Pyynnön oirekenttään tulee kirjata 'LGV-epäily'.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään ja lähetetään laboratorioon huoneenlämmössä. Näyte säilyy jopa 60 vrk, mutta luotettavin tulos saadaan tuoreesta näytteestä.

Menetelmä

Reaaliaikainen PCR ja sen jälkeinen genotyypitys

Tekotiheys

5 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

negatiivinen

Tulkinta

Menetelmä erottelee LGV-infektiota aiheuttavat Chlamydia trachomatis L-tyypit (ns. LGV C. trachomatis) muista genitaali-infektioita aiheuttavista Chlamydia trachomatis D-K -tyypeistä (ns. non-LGV C. trachomatis). L-tyypin löytyminen näytteestä osoittaa LGV-infektion. Non-LGV C. trachomatis -löydös osoittaa tavanomaisen sukupuolitautia aiheuttavan klamydiainfektion.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 27.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2023