Ihopatologille tarkoitettu näyte, Sk-PADIhot

Tutkimus

Sk-PADIhot            KL 4184

Akkreditointi

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Kliinisesti ongelmalliset ihomuutokset tai kliinisesti poikkeavat kasvaimet, jotka halutaan ihopatologin tutkittaviksi. Epäselvät ihottumat, rakkulataudit, sidekudostaudit, vaskuliitit, pannikuliitit.

Näyteastia

PAD- purkki, formaliini

Näyte

Stanssi- tai veitsibiopsia näytteet fiksoidaan 10 %:een formaliiniin. Näyte tulisi ottaa voimakkaimmin muuttuneelta alueelta. Rakkulataudeissa ja rengasihottumissa näyte otetaan [myös] leesion reunalta. Kaljuuntumisen yhteydessä otetaan kaksi biopsianäytettä, joista toinen valetaan laboratoriossa ihon pinnan tasoon, toinen normaaliin tapaan poikittaistasoon. Jos epäilee ihonalaisen rasvakudoksen prosessia (kyhmyruusu, muut pannikuliitit) tai systeemistä amyloidoosia, näyte tulee ottaa niin syvältä, että rasvaa on mukana.

Yhdelle lähetteellä saa ottaa 1-3 erillistä stanssibiopsiaa saman ongelman selvittämiseksi. Samalle lähetteellä ei saa ottaa esim biopsiaa ihottumasta ja erillistä ihotuumoria (esim. luomi).

Tutkimusnimikkeeseen kuuluu yksi ihotuumorinäyte (esim. melanoomaepäily) tai korkeintaan kolme pientä  ihopalaa ihottumasta kolmessa erillisessä purkissa.

Mikäli ihotuumorinäytteitä on useampia, tulee jokaiselle näytteelle tehdä oma tutkimuspyyntö.

Näytteen säilytys

Säilytys huoneenlämmössä. Jos näytettä ei voida toimittaa heti patologian laboratorioon, formaliinissa olevaa näytettä tulee säilyttää huoneenlämmössä (ei jääkaapissa).

Näytteen lähetys

Lähetys huoneenlämmössä tiiviissä suljetussa astiassa . Formaliiniliuoksessa olevaa näytettä on suojeltava jäätymiseltä kuljetuksen aikana.

Menetelmä

Laboratoriohoitaja suorittaa näytteen dissekoinnin ja valitsee edustavat leikkeet tutkittavaksi. Tämän jälkeen leikkeet prosessoidaan kudoskäsittelyautomaatilla (sisältää mm. dehydraation etanolissa ja kirkastuksen ksyleenissä) sekä suoritetaan parafiinivalu, leikkeiden valmistus ja värjäys. Kudosleikkeiden värjäysvalikoimaan kuuluu perusvärjäys (hematoksyliini-eosiini) sekä erikoisvärjäyksinä Periodic acid-Schiff eli PAS (glykogeeni ja limat). Muut erikoisvärjäykset suoritetaan tarkkaan diagnoosiin pääsemiseksi. 
Patologian erikoislääkärit laativat näytteen mikroskooppitutkimuksen perusteella lausunnon, johon kuuluu patologis-anatominen diagnoosi (PAD).

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika

10 arkipäivää

Tulkinta

Ihotauteihin ja ihopatologiaan erikoistunut lääkäri antaa kirjallisen lausunnon, joka sisältää SNOMED-koodiston mukaisen diagnoosin.

Tekopaikka

Tekopaikka määräytyy asiakkaan sopimuksen mukaisesti:

SYNLAB Suomi
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO 15189

Tai

SYNLAB Eesti
Akkreditointitaho: EAK (EAMLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 13.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024