Ihottumanäytteen histologinen tutkimus (ihopatologille tarkoitettu näyte)

Sk-PADIhot            KL 4184

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Kliinisesti ongelmalliset ihomuutokset tai esim. vahva melanoomaepäily. Epäselvät ihottumat, rakkulataudit, sidekudostaudit, vaskuliitit, pannikuliitit. Ihonäytteet, jotka halutaan ihopatologin tutkittavaksi.

Näyte

Näytteet fiksoidaan 10 % formaliiniin ja lähetetään tiiviissä suljetussa astiassa patologian laboratorioon. PADIhot tarkoittaa näytettä, joka halutaan ihopatologille tutkittavaksi.

Tutkimusnimikkeeseen kuuluu yksi ihotuumorinäyte (esim. melanoomaepäily) tai korkeintaan kolme pientä  ihopalaa ihottumasta kolmessa erillisessä purkissa. Mikäli näytepalassa on merkkilanka tai se on > 3 cm läpimittainen, tulee se lähettää omalla lähetteellään. Mikäli ihotuumorinäytteitä on useampia, tulee jokaiselle näytteelle tehdä oma tutkimuspyyntö.

Menetelmä

Laboratoriohoitaja käynnistää kudospalat. Standardi kudosprosessointi, leikkeiden valmistus, HE- ja PAS-värjäykset.

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

Näytteen valmistus kestää kolme päivää, joten lausunto on tapauksesta riippuen valmis noin 5 - 7 työpäivää siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon.

Tulkinta

Ihotauteihin ja ihopatologiaan erikoistunut lääkäri antaa kirjallisen lausunnon, joka sisältää SNOMED-koodiston mukaisen diagnoosin.

Tiedustelut

Patologian erikoislääkäri Anna Bützow
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 14.12.2018

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021