DNA, natiivi, vasta-aineet

S -DNAnAb          KL 1261

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

SLE:n diagnostiikka sekä sen ennusteen ja aktiviteetin arviointi. Varsinkin homogeenisen värjäyskuvion aiheuttaneiden tumavasta-aineiden spesifiteetin tutkiminen.

Näyte

1 ml seerumia.
Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen
Hemolyysi häiritsee määritystä.

Säilytys ja lähetys

Säilyvyys 1 vko jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF). Antigeeneina käytetään Crithidia luciliae -alkueläintä, jonka kinetoplasti sisältää natiivia kaksisäikeistä DNA:ta.

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3-5

Viitearvot

Titteri alle 10.

Tulkinta

Vasta-aineita natiivia (kaksisäikeistä) DNA:ta vastaan esiintyy noin 60 - 70 %:lla SLE-potilaista jossain taudin vaiheessa. Verrattuna muihin natiivi-DNA-vasta-aineiden määritysmenetelmiin (ks. S -DNAAb), epäsuora immunofluoresenssi on suhteellisen epäherkkä, mutta sen spesifisyys SLE:n suhteen on korkeampi. Negatiivinen DNA-vasta-ainetulos ei sulje pois SLE-diagnoosia, mutta positiivinen tukee vahvasti sitä. DNA-vasta-aineita todetaan erityisesti SLE-potilailla, joilla on glomerulonefriitti ja siten DNA-vasta-aineet viittaavat keskimääräistä huonompaan ennusteeseen. DNA-vasta-aineiden pitoisuus korreloi osalla potilaista myös taudin aktiviteettiin. Vasta-aineiden määrän seurannassa EIA-menetelmään perustuva määritys (S -DNAAb) on kvantitatiivisempana käyttökelpoisempi kuin tämä määritys, joskin joillain potilailla vasta-aineita on todettavissa vain toiselle menetelmistä.

Tiedustelut

kemisti Marika Havana 
etunimi.sukunimi@synlab.fi

Päivitetty: 05.06.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022