Kreatiinikinaasi, MB-alayksikkö, massa

P -CK-MBm    KL 4525    

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti

Indikaatiot

Sydäninfarktiepäily.

Näyte

1 ml Li-hepariiniplasmaa, minimimäärä 0,5 ml. EDTA-plasma soveltuu myös.

Säilytys ja lähetys

Plasma säilyy enintään neljä (4h) tuntia huoneenlämmössä ja kahdeksan (8h) tuntia jääkaapissa. Voidaan lähettää kylmälähetyksenä, mikäli näyte saapuu laboratorioon 8 tunnin sisällä näytteenotosta. Muutoin näyte säilytetään pakastettuna ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin ma - pe. Logistista syistä tutkimusta ei teetetä päivystystutkimuksena.

Viitearvot

Kaikki 0 - 7 µg/l

Tulkinta

Mahdollinen pieni sydänlihasvaurio7 - 15 µg/l
Akuutti sydänlihasvaurio (ellei merkittävää luurankolihasvauriota)   yli 15 µg/l

Plasman kreatiinikinaasi, MB-alayksikön (CK-MBm) immunokemiallista määritystä käytetään akuutin sydäninfarktin diagnostiikassa. CK-MBm nousee plasmassa infarktin yhteydessä kokonais-CK:n aktiviteettia vastaavasti, mutta P -CKMBm- määritys on selvästi spesifisempi kuin P -CK, joka voi olla koholla myös luurankolihasprosesseissa ym.

Luurankolihasten CK-aktiviteetista on 2-3 % CK-MB: tä, kun taas sydänlihaksessa CK-MB:n osuus on 20-30 %. CK-MBm -pitoisuuden nousu plasmassa on havaittavissa 3-8 tunnin kuluttua sepelvaltimotukoksen tapahtumisesta, huippu saavutetaan 20- 24 tunnissa ja paluu normaaliksi 50-70 tunnissa. Onnistuneen tukoksen liuotushoidon seurauksena huippu esiintyy jo noin 12 tunnin kohdalla ja normaali taso voidaan saavuttaa 30-48 tunnissa. CK-B-(CK-MB)-aktiivisuusmääritystä ei enää käytetä infarktidiagnostiikkaan, vain CK-MB:n massamääritys soveltuu tähän.

CK-MB-massatulos voi nousta luurankolihasvauriossa. Matala CK-MB massa/CK-aktiviteetti- suhde viittaa luurankolihasvaurioon ilman sydäninfarktia. Tulos on kuitenkin vaikea arvioida, jos potilaalla on sekä akuutti sydän- että luurankolihasvaurio, ja tällöin voidaan saada väärä negatiivinen tulos sydänprosessin osalta. Spesifisempi ja herkempi troponiini I-määritys (KL 4531) on suositeltava tällaisessa tilanteessa.

Tekopaikka

HUSLAB
Akkreditointitaho: FINAS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardit: SFS-EN ISO/IEC 17025 ja SFS-EN ISO/IEC 15189

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@synlab.fi
Päivitetty: 05.02.2019

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019