Dengue- ja zikavirus, pakettitutkimus

S -DeZAgAb      ATK 21554

STT koodi: 11184

Osatutkimukset

S -DengAg        ATK 21086     Denguevirus, antigeeni
S -DengAbGKL 4627Denguevirus, IgG-vasta-aineet
S -DengAbMKL 1716Denguevirus, IgM-vasta-aineet
S -ZikaAbMATK 21551Zikavirus, IgM-vasta-aineet

Alihankinta

Indikaatiot

Flavivirusinfektioiden (dengue- ja zikavirus) diagnostiikka. Matkailijoiden dengue- ja zikavirus-infektioiden osoittaminen. Ryhmätutkimus, joka sisältää sekä akuutin infektion toteamisen että erotusdiagnostiikan kannalta välttämättömän tutkimuskokonaisuuden.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

3 ml (minimi 2 ml) seerumia. Tarvittaessa uusi näyte 8-14 vrk kuluttua sairastumisesta.

Esitiedot

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen), sekä tieto mahdollisesta raskaudesta.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 2 - 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä.  Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Immunokromatografia. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Denguevirus-NS1-antigeeni tutkitaan immunokromatografia-menetelmällä. Flavivirus-IgG-luokan vasta-aineet tutkitaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. Dengue- ja zikavirus-IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan.

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 6

Tulkinta

Nelinkertainen IgG-titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa. Korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Zikavirus-IgM-testi on spesifi zikavirukselle.

Denguevirus-infektiossa vasta-aineita on todettavissa viimeistään noin viikon kuluttua sairastumisesta. Positiivinen NS1-antigeenitulos on akuutille denguekuumeelle viitteellinen. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Akuutille zikavirus-infektiolle diagnostinen serologinen löydös on IgG-positiivisuus dengue-IFA:lla yhdistettynä IgM-positiivisuuteen zikavirus-IgM-EIA:lla. Alkuvaiheen infektioissa seerumi- ja tai virtsanäytteestä tehtävä zikavirus-nukleiinihappo-osoitustesti (-ZikaNhO, ATK 21552) saattaa olla positiivinen jo ennen vasta-aineiden ilmaantumista. Nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsanäytteestä hieman pidempään. Vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Huomautuksia

Denguevirukset ja zikavirus kuuluvat flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä etenkin IgG-vasta-aineiden osalta. On todettu, että lähes 100% zikavirusinfektion aikaansaamista IgG-vasteista tunnistuu myös denguevirus-IgG-testiä käytettäessä.

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen), sekä tieto mahdollisesta raskaudesta.

Dengue-epäilyt. Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1-antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista. NS1-antigeenitesti on dengueviruksille spesifi, eikä ristireagoi muiden flavivirusten kanssa. NS1-antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta-ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista dengue-diagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä.

Zika-epäilyt. Raskauden aikaisen akuutin zikavirus-infektioepäilyn yhteydessä suositellaan aivan oireiden alkupäivinä myös zikavirus-nukleiinihappo-osoitusta (-ZikaNhO, ATK 21552) seerumi- ja virtsanäytteistä. Zikavirus-nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsanäytteestä hieman pidempään. Zikavirus-vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 10.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024