Ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval)

F -ParaNhOKL 6375
STT-koodi: 11312

Indikaatiot

Suolistoparasiittien epäily. 

Tutkimus löytää suoliston alkueläinparasiitit Giardia lamblia, Dientamoeba fragilis, Cryptosporidium spp., Entamoeba histolytica, Cyclospora cayetanensis ja Blastocystis hominis.

Näyteastia

eNAT

Näyte

Ulostenäyte. Linkki eNAT -putkien käyttöohjeeseen.


Näytteen säilytys

Uloste täytyy siirtää eNAT-putkeen kahden tunnin kuluessa, kts. eNAT-putkien käyttöohje yllä. Huom! Näytetikku tulee poistaa eNAT-putkesta. Näyte säilyy eNAT-putkessa 3 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Näytteen lähetys

Kylmäkuljetus

Menetelmä

PCR

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika

5

Tulkinta

Normaali tulos on negatiivinen.  G. lamblia ja E. histolytica  ovat aina kliinisesti merkittäviä löydöksiä ja tulisi hoitaa sekä oireisilta että oireettomilta potilailta. Hoidon onnistumisen varmistamiseksi on suositeltavaa ottaa kontrollinäytteitä 1 ja 2 kuukauden kuluttua (G. lamblia) ja kuukauden kuluttua näyte amebiaasin hoidon jälkeen. Oireettomien potilaiden häätöhoidon tavoitteena on eliminoida amebiaasin tartunnanlähde ja estää myöhemmin ilmenevän oireisen taudin kehittyminen potilaalle itselleen. D. fragilis saattaa löytyä myös oireettomilta henkilöiltä ja löydös edellyttää hoitoa ainoastaan oireisilta potilailta. Cryptosporidium-löydös liittyy lähes aina ripuliin, mutta hoito on tarpeen vain harvoin infektion rajoittuessa itsestään ellei potilaalla ole immuunipuutosta. Cyclospora voi aiheuttaa antibioottihoitoa vaativan ripulin.  Blastocystis hominis voi aiheuttaa ripulia, joka perusterveellä paranee itsestään. 
Tutkimus ei  havaitse matoinfektioita (esim. madonmunia). Ulostenäytteen mikroskoponti F -Para-O.
Nukleiinihapon monistukseen perustuva testi on herkempi kuin mikroskopointi ja siksi yksi ulostenäyte yleensä riittänee.
Virhelähteet

Amebat säilyvät huonosti tuoreulosteessa ja D. fragilis säilyy huonosti, koska se muodostaa vain harvoin kystamuodon. Nukleiinihapot  säilyvät hyvin eNATTM -putkessa.  

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 03.04.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024