Influenssa A, B ja RSV, nukleiinihappo (kval)

-InABRSV     ATK 92539
Alihankinta

Osatutkimukset

-InfANhO     KL 4896
-InfBNhOKL 6194
-RSVNhOKL 6198

Indikaatiot

Influenssa- ja RS-virusinfektioiden diagnostiikka. Influenssavieritestin jatkotutkimus tuloksen ollessa epävarma tai ristiriitainen potilaan kliinisen kuvan kanssa.

Näyteastia

Copan UTM (Universal Transport Medium) -putki ja kaksi nukkatikkua. Tikkunäyte otetaan kahteen näytetikkuun (molemmista sieraimista yhteen tikkuun ja nielusta toiseen) herkkyyden lisäämiseksi. Molemmat tikut laitetaan samaan näyteputkeen.

Näyte

Nenän molemmista sieraimista ja nielusta otettu tikkunäyte.

Sierainnäyte: Näytteenottotikku (dacron tai nylontikku) viedään sieraimeen n. 3-4 cm syvyyteen ja kiertoliikkeellä hangataan nenän limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu nenän limakalvolta irronneita soluja. Samalla tikulla kerätään soluja myös toisesta sieraimesta. Tikku työnnetään kuljetusnestettä sisältävään putkeen siten, että tikun pää osuu nesteeseen ja tikku katkaistaan.

Nielunäyte: Näytteenottotikulla pyyhitään tukevasti nielukaaria ja nielun takaseinän limakalvoa siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Tikku työnnetään samaan näyteputkeen sieraintikun kanssa ja tikku katkaistaan.

Influenssa A&B pikatestipuskuri: Vieritesti suoritetaan ohjeen mukaan. Uuttoputkessa jäljellä oleva näytepuskuri siirretään UTM-putkeen. Kaikkien pikatestien yhteensopivuutta UTM-puskurin kanssa ei ole voitu varmistaa. Actim® on yhteensopiva.

Säilytys ja lähetys

Näytteenoton jälkeen varmistetaan, että näyteputken korkki on tiiviisti suljettu. Näyte toimitetaan tutkivaan laboratorioon mahdollisimman pian. Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä näytteenottopäivänä, muuten kylmälähetys.

Menetelmä

reaaliaikainen käänteiskopiointi-polymeraasiketjureaktiolla (RT-PCR)

Tekotiheys

arkipäivisin (ma-pe)

Vastausaika

3 arkipäivää

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 25.01.2017

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021