EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Salmonella, viljely

F -SalmVi          KL 2608

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu lähinnä elintarviketyöntekijöiden terveystarkastuksia, salmonelloosi-potilaan kontrolleja ja epidemiologisia selvityksiä varten. Etiologialtaan tuntemattoman ripulitaudin tutkimiseen suositellaan bakteeri, viljely 1 ulosteesta (F -BaktVi1).

Näyte

Ulostetaan laajaan astiaan tai muoville. Ulosteesta otetaan näyte välittömästi ulostuksen jälkeen. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut virtsaa. Näytteenottotikkua pyöritetään ulosteessa siten, että tikkuun tarttuu ulostetta reilusti. Tikku työnnetään kuljetusputkeen. Kuljetusputki laitetaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin, lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Emme suosittele salmonellaviljelyyn ensisijaiseksi kuljetusastiaksi ulostepurkkia. Kuivaan purkkiin otettu näyte sopii salmonellaviljelyyn vain, mikäli näyte saadaan viljelyyn näytteenottopäivänä. Lähetteeseen on merkittävä potilaan ammatti, kotipaikkakunta ja mahdollinen ulkomaanmatkakohde (mikäli ripulioireet alkaneet 7 vuorokauden sisällä matkasta) sekä lähettävän tahon puhelinnumero.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään jääkaapissa ennen kuljetusta. Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa 2 vrk. Suosittelemme kylmäkuljetusta. Ympäristölämpötilassa kuljetettaessa näytteet on pakattava siten, että äärilämpötiloilta vältytään. Bakteeriviljelynäytteet eivät kestä jäätymistä ja lämpötilan noustessa yli huoneenlämpötilan näytteiden säilyvyys heikkenee merkittävästi. 

Menetelmä

Viljely rikastusputkessa ja erikoiselatusaineella. Kotoperäiset tartunnat tyypitetään lajitasolle THL:ssä.

Tekotiheys

Tehdään päivittäin ma-la, valmistuu useimmiten 2 vrk:ssa.

Vastausaika(arkipäivää)

2

Tulkinta

Salmonellat eivät kuulu suoliston normaaliflooraan. Positiivinen viljelytulos on aina merkitsevä.

Virhelähteet

Liian pitkä viive näytteenotosta viljelyyn ja näytteen säilytys huoneenlämmössä tai mikrobilääkitys voivat johtaa väärään negatiiviseen tulokseen. Patogeenien eritys ulosteeseen on ajoittaista, joten yksi negatiivinen salmonellaviljelynäyte ei sulje pois kantajuutta.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 06.06.2016
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018