Hepatiitti B, seulonta ja jatkotutkimukset

S -HBsAgR         ATK 10451

Akkreditoitu menetelmä.

Jos seulontanäytteessä todetaan HBsAg-positiivisuus, tehdään samasta verinäytteestä ilman erillistä pyyntöä jatkotutkimuksena S -HBcAbM (KL 3347), S -HBeAg (KL 1604) ja S -HBeAb (KL 1607).

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään virushepatiittien diagnostiikassa, akuutin hepatiitti B:n diagnosoimiseksi, kroonista hepatiitti B:tä sairastavien löytämiseksi sekä hepatiitti B:n suhteen riskiryhmien toistuvassa kontrolloinnissa.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilyy 4 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

1
Mahdolliset jatkotutkimukset saattavat pidentää vastausaikaa.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta


Akuutissa hepatiitti B -infektiossa pinta-antigeeni ilmestyy verenkiertoon 1 - 2 viikkoa ennen kliinisiä oireita ja säilyy siinä vähintään muutaman kuukauden ajan. Osalla potilaista infektio kroonistuu ja tällöin HBsAg-tutkimus jää positiiviseksi.

Tuoreessa infektiossa havaitaan HBsAg-löydöksen lisäksi myös HBcAbM-vasta-aineita. Siten refleksitutkimusta voidaan käyttää akuutin hepatiitin diagnostiikassa ja tulosten perusteella arvioida tartunnan tuoreutta.

Kroonista hepatiitti B -infektiota sairastavat ovat aina jollain tasolla tartuttavia, mutta tartuntavaara on suurin, jos potilaalla havaitaan e-antigeenia verenkierrossa. Jos HBeAg on positiivinen, on aktiivinen maksatulehdus todennäköinen ja tauti tarttuu helposti. Siten refleksitutkimukseen sisältyvien HBeAg- ja HBeAb -tutkimusten avulla pystytään arvioimaan henkilön tartuttavuutta.

Jos potilaalla havaitaan hepatiitti B -antigeenia verenkierrossa, tulee hoitavan lääkärin tehdä tartuntatauti-ilmoitus.

Hepatiitti B -pinta-antigeenimääritys voi antaa joskus väärän positiivisen tuloksen, joka suljetaan pois varmennustesteillä. Uusien HBsAg:n kantajien osalta tulisi antigeenipositiivisuus varmistaa kahden kuukauden kuluttua. Ristiriitaisessa tilanteessa, jossa HBsAg ja HBeAg ovat positiiviset, mutta HBcAb ja HBeAb negatiiviset, varmistustutkimuksena suositellaan HBV-DNA -määritystä PCR-menetelmällä.
 

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Lisätietoja

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/hepatiitti-b
Päivitetty: 18.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024