Keliakiatutkimus, suppea

Pt-Keli-Su          ATK nro 9098
STT koodi: 9035

Keliakian diagnoosi perustuu ohutsuolibiopsiaan, jossa voidaan todeta suolinukan vaurio, villusatrofia. Taudin yleisyydestä ja monimuotoisuudesta johtuen keliakian diagnostiikassa voidaan käyttää serologisia seulontakokeita, jotka korreloivat hyvin suolinukan vaurioon.

Osatutkimukset

 S -IgA         KL 1666
S -DGPAbA           KL 6300
S -DGPAbG            KL 6299 
S -tTGAbA            KL 1885
Osatutkimukse ovat akkreditoituja

Indikaatiot

Keliakian seulonta.
Keliaakikolla ravinnosta saatavasta gluteenista pilkottavat gliadiini-peptidit laukaisevat IgA-luokan vasta-ainereaktion gliadiinipeptideitä ja kudostranglutaminaasia vastaan. Keliakian seulonnassa tärkein tutkimus on IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetesti. Jos potilaalla on tiedossa tai hänellä todetaan IgA-puutos (seerumin IgA-taso alle 0,05 g/l), tulee diagnostiikassa käyttää IgG-luokan vasta-ainetutkimusta (S -tTGAbG), jota suositellaan  IgA-puutteisille lisätutkimuksena

Näyteastia

Seerumiputki  tai seerumigeeliputki

Näyte

2 ml seerumia.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2  vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa.

Menetelmä

Ks. osatutkimukset.

Tekotiheys

Ks. osatutkimukset

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

Ks. osatutkimukset.

Poikkeavista keliakiaan viittaavista löydöksistä annetaan lausunto.

Tulkinta

Pt-Keli-Su -ryhmätutkimus on edullinen tutkimuspaketti keliakian seulontaan. Sen avulla pystytään toteamaan 80 - 90 % keliakiaa sairastavista. Oireisilla potilailla IgA-luokan gliadiinipeptidi- ja kudostransglutaminaasivasta-aineet ovat lähes aina positiiviset, mutta vasta-aineita todetaan muissakin suolistosairauksissa ja insuliinidiabeteksessa. IgG-luokan gliadiinipeptidivasta-aineet eivät ole yhtä spesifejä kuin IgA-luokan vasta-aineet, mutta niiden avulla voidaan arvioida villusatrofia IgA-puutosta sairastavilla keliaakikoilla. Dermatitis herpetiformis-potilailla todetaan vasta-aineita, mikäli tautiin liittyy suolinukan vaurio.

Gluteenivapaan dieetin aikana vasta-ainelöydökset normalisoituvat muutamassa kuukaudessa, viimeistään vuoden kuluessa. Epätäydellisen dieetin aikana vasta-aineet eivät katoa tai ne ilmestyvät uudelleen. Hoidon seurantaan kannattaa valita testi, joka taudin alkuvaiheessa parhaiten mittasi suolinukan vauriota.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 10.11.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024