Parathormoni (Intakti)

fP-PTH          KL 4560

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Kalsiumaineenvaihdunnan häiriöiden erotusdiagnostiikka. Sopii käytettäväksi myös munuaisten vajaatoimintaa sairastaville. Kasvaimen paikantaminen selektiivisistä kaulalaskimon näytteistä.

Potilaan esivalmistelu

Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia.

Näyteastia

EDTA-putki (K2)

Näyte

EDTA-kokoveri. Verinäytteenottoputki tulee täyttää merkkiin asti, sillä ylimääräinen EDTA häiritsee määritystä ja alentaa tulosta. Plasmaa ei erotella.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy huoneenlämmössä 3 vrk. EDTA-kokoveri lähetetään 2 vrk:n sisällä näytteenotosta.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)
Menetelmä mittaa intaktin PTH-molekyylin.

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

19 - 110 ng/l

Tulkinta

Parathormoniarvot on suhteutettava seerumin kalsiumpitoisuuteen. Primaarisessa hyperparatyreoosissa PTH-pitoisuus on korkea kalsiumpitoisuuteen verrattuna. Hyperkalsemiassa, jota esiintyy sarkoidoosissa, myeloomassa, luuston etäispesäkkeissä ja D-vitamiinimyrkytyksessä, PTH on yleensä alentunut. Munuaiskivitaudissa on noin 1/3:lla potilaista kiihtynyt kalsiumeritys, normaali seerumin kalsiumpitoisuus ja lievästi kohonnut PTH-pitoisuus. Intakti PTH ei yleensä lisäänny munuaistaudeissa, ellei samanaikaisesti ole kysymys sekundaarisesta hyperparatyreoosista. Dialyysipotilailla intakti PTH kohoaa yleensä lievästi yli viitevälin, mutta ei yhtä paljon kuin esim. PTH:n keskimolekyylifragmentit (PTH-MM). Lisäkilpirauhasen toiminnan selvittämiseksi voidaan munuaistautipotilaan S -Ca-pitoisuus nostaa normaaliksi Ca-infuusion avulla, jolloin PTH-pitoisuus normalisoituu, ellei kyseessä ole primaarinen hyperparatyreoosi.
Sekundaarista hyperparatyreoosia ei voi päätellä suoraan kalsidiolipitoisuudesta, mutta ilmeisesti PTH:n sekundaarisen kohoamisen estoon tarvitaan riittävä kalsidiolipitoisuus. Suomalaisten aineistojen mukaan se on noin 40-50 nmol/l. (Katso myös S -D-25, KL 1220). Nuorilla seerumin fosfaatti säätelee parathormonia enemmän kuin D-vitamiini. Toisaalta parathormonitasoissa on todettavissa iän myötä nousevat keskipitoisuudet.
Hypoparatyreoosi on usein seurauksena kilpirauhasleikkauksesta, jonka yhteydessä on erehdyksessä poistettu lisäkilpirauhaset.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.12.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024