Testosteroni

S -Testo          KL 2735

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt.

Naisilla
hirsutismi, virilismi, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt, hiusten lähtö ja infertiliteetti.

Pojilla
ennenaikainen tai viivästynyt puberteetti, lisämunuaishyperplasian hoidon seuranta ennen puberteettia. Menetelmän herkkyyden ja spesifisyyden perusteella suositellaan tutkimusta  S -hsTesto, ATK 9280,  jos kyse on alle 16-vuotiaasta potilaasta. Huom! S-hsTesto -näytettä ei saa ottaa geeliputkeen.

Tytöillä
virilismi ja hirsutismi sekä lisämunuaishyperplasian hoidon seuranta. Menetelmän herkkyyden ja spesifisyyden perusteella suositellaan tutkimusta S -hsTesto, ATK 9280.

Potilaan esivalmistelu

Naisilla perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vrk.

Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä, sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.
Huom.! Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näyte on hyvä ottaa ennen geelin laittamista iholle, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen. 

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia, geeliputki käy (seerumi tulee erottaa geelin päältä, jos näyte pakastetaan), tai plasmaa (Li-/Na-hepariini, EDTA)

Säilytys ja lähetys

Säilytys 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)


Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

 Samana päivänä

Viitearvot

Naiset  Kaikki    0.40 - 2.0     nmol/l
Miehet  16 - 60 v    12 -  45     nmol/l
                 yli   60  v    Lausuntoteksti

Miehet yli 60 v:  Viitearvoja ei yleensä ilmoiteta iäkkäille miehille, joskin pitoisuudet laskevat iän myötä. Hypogonadismia alkaa esiintyä, kun kokonaistestosteroni on alle 10 - 12 nmol/l ja se on yleistä pitoisuuksilla alle 7 nmol/l.

Tulkinta

Miehillä matalan testosteronipitoisuuden syynä voi olla kivesten primaarinen vajaatoiminta tai hypofyysihäiriöstä johtuva sekundaarinen vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa testosteroniarvo voi olla normaali kohonneen SHBG-tason takia. Kohonnut SHBG-taso voi johtua myös hypertyreoosista. Prostatasyöpäpotilailla, joilla on ennen hoitoa korkea seerumin testosteroni ja estradioli, on yleensä hyvä vaste endokriiniselle hoidolle.
Naisilla hyperandrogenismi voi olla peräisin joko munasarjoista, jolloin myös androstendioni on koholla, tai lisämunuaisista, jolloin myös DHEAS on koholla, tai molemmista. Koska kokonaistestosteronitaso myös riippuu SHBG:sta, sen määritys on tärkea hyperandrogenismia tutkittaessa. Munasarjaperäistä testosteronin liikatuotantoa aiheuttaa pääasiassa munasarjojen monirakkulatauti ( PCOS, polycystic ovary syndrome). Harvoissa tapauksissa testosteronin liikatuotanto johtuu munasarja- tai lisämunuaiskasvaimesta.
Lapsilla suositellaan määritettäväksi testosteroni herkällä (massaspektrometrisellä) menetelmällä (S -hsTesto,  ATK 9280).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 16.07.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022