B12-vitamiini (Kobalamiini)

S -B12-Vit          KL 1137

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Makrosytäärinen anemia, malabsorptiotilojen selvittely, epäselvät neurologiset ja psyykkiset häiriöt, lapsettomuus.

Esivalmistelu

B12-vitamiinimääritys on tehtävä ennen hoidollista tai diagnostista B12-vitamiinijohdannaisten antamista potilaalle.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia, hemolyysiä tulee välttää.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneeenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kompetitiivinen luminoimmunologinen Microparticle Intrinsic Factor Immuno Assay (CMIA).

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

138  - 652 pmol/l

Tulkinta

Klassinen B12-puutteen ilmentymä, megaloblastinen anemia, on makrosytäärinen eli punasolujen keskitilavuus MCV on koholla. Tilaan liittyy myös valkosolutumien yliliuskoittumista sekä trombo- ja retikulosytopeniaa.B12-vitamiinipuute kehittyy yleensä hitaasti ja sen aiheuttamia neurologisia oireita esiintyy osalla vitamiinipuutetta sairastavista. Puutos voi aiheuttaa ääreishermoston ja selkäytimen vaurioita, muistihäiriöitä, dementiaa ja depressiota. Näitä oireita voi myös esiintyä ilman havaittavia muutoksia verenkuvassa.

Tavallisimmin B12-vitamiinin puutos johtuu imeytymishäiriöstä, Yleisin syy on atrofinen gastriitti, joka useimmiten johtuu helikobakteeri-infektiosta. Tällöin B12-vitamiini ei imeydy ohutsuolessa intrinsic factorin (IF) erityksen puutteen takia. Mahalaukun täydellinen poisto johtaa IF-tuotannon loppumiseen ja sen seurauksena on B12-vitamiinin puute. Mahalaukun poisto on nykyään kuitenkin hyvin harvinaista. B12-vitamiinin puutoksen syynä on harvoin riittämätön B12-vitamiinin saanti ravinnosta, paitsi täysin vegaaniruokavaliota noudattavilla.

Mahahapon eritystä vähentävät lääkkeet (PPI-lääkkeet) ja diabeteslääke metformiini voivat johtaa B12-vitamiinin imeytymishäiriöön. Ohutsuolen sairaudet, kuten keliakia, voivat myös heikentää B12-vitamiinin imeytymistä. Eräät harvinaiset perinnölliset sairaudet, kuten selektiivinen B12-vitamiinin malabsorptio (Gräsbeck-Imerslundin tauti) johtaa B12-vitamiinin puutokseen.

Selvästi kohonneita arvoja tavataan usein B12-vitamiinihoidon yhteydessä. Munuaisten vajaatoiminnan on todettu olevan yleinen syy kohonneisiin pitoisuuksiin. Kokonais-B12-vitamiinin pitoisuus voi olla normaali vitamiinipuutoksesta huolimatta maksasairauksien yhteydessä. Kohonneita pitoisuuksia esiintyy kroonisessa myelooisessa leukemiassa. Tällöin suurin osa B12-vitamiinista on sitoutuneena sen varastoproteiiniin haptokorriiniin
(TC1), jonka pitoisuus on kohonnut, eikä vitamiini ole täten solujen käytettävissä.
Epäselvissä tapauksissa suositeltava B12-vitamiinitasapainon tutkimus on transkobalamiiniin sitoutunut B12-vitamiini eli aktiivinen B12-vitamiini (S -B12-TC2, KL 1142).  Katso myös homokysteiini,
P -Hcyst, KL 1867 .

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 12.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024