Testosteroni, vapaa, laskettu, herkkä menetelmä

S -hsTesVL ATK  9934 

Osatutkimukset

S -hsTesto   ATK   9280
S -SHBG   KL     2737 

Massaspektrometrinen testosteronimenetelmä on herkempi ja tarkempi kuin immunologiset menetelmät mitaten luotettavammin kokonaistestosteronin pitoisuuksia alle 5 nmol/l. Täten myös vapaan testosteronin määrittäminen naisten hyperandrogenismin ja miehillä hypogonadismin tutkimisessa tarkentuu käyttettäessä lopullisen tuloksen laskennassa herkällä menetelmällä mitattua testosteronipitoisuutta.  Tämä menetelmä sopii myös lasten näytteiden tutkimiseen, mutta tulkintaa rajoittaa sukupuoli- ja ikäkohtaisten viitearvojen puuttuminen. 


Naisilla
Aikuisten naisten testosteronimäärityksen indikaatioita ovat hyperandrogenismin, hirsutismin, virilismin, amenorrean, oligomenorrean, hiusten lähdön ja infertiliteetin selvittely. Aikuisten naisten osalta suosittelemme ensisijaisesti herkkää massaspektrometrista vapaan testosteronin määritystä (S -hsTes-V, ATK 9933 tai S -hsTesVL, ATK 9934).

Miehillä
Jos aikuisella miehellä epäillään erityisen matalaa testosteronia hypogonadismiin liittyen, suosittelemme käytettäväksi herkempää massaspektrometrista menetelmää vapaan testosteronin määrittämiseksi (S -hsTes-V, ATK 9933 tai S -hsTesVL, ATK 9934). Aikuisten miesten testosteronimääritysten indikaatioita ovat hypogonadismin tai andropaussin epäily sekä gynekomastian, impotenssin tai spermatogeneesihäiriön selvittely.  


Potilaan esivalmistelu

Naisilla testosteronin perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vrk.  Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä, sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.
Huom.! Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näyte on hyvä ottaa ennen testosteronigeelin laittamista iholle, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.

Näyte

2 ml seerumia (plasma ei sovellu määritykseen). Ei geeliputkeen.
Paasto suositeltava.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

S -hsTesto:   Massaspektrometrinen  
S -SHBG
:       CMIA ( Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5 - 8

Viitearvot

Naiset     5  -    23 pmol/l
Miehet230  -  575 pmol/l
S - SHBG

Tulkinta

Miehillä korkealla arvolla ei ole kliinistä merkitystä. Matala arvo viittaa hypogonadismiin.
Naisilla kohonnut vapaa testosteroni viittaa hyperadrogenismiin, joka useimmiten on munasarjaperäinen. Matala arvo viittaa alentuneeseen munasarjatoimintaan tai menopaussiin.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 06.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022