Prokollageeni I:n aminoterminaalinen propeptidi

S -PINP     KL 4496

Alihankinta, menetelmä on akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Luustosairaudet, joissa luun vaihdunta on muuttunut/nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, luustometastaasit). Osteoporoosin lääkevalinta ja lääkehoidon tehon seuranta.

Näyteastia

Seerumigeeliputki ja erotteluputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta seerumi on erotettava geelin päältä erotteluputkeen sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä 1 vrk kuluessa näytteenotosta, muuten kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

ECLIA

Tekotiheys

5 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 4 arkipäivää

Viitearvot

15 - 59  µg/l

Alihankintalaboratorio ei ilmoita lapsille ja nuorille erillisiä viitearvoja. On kuitenkin hyvä huomioida, että lapsilla ja nuorilla ihmisillä normaalit arvot ovat kasvun seurauksena moninkertaiset.

Alle 1-vuotiailla lapsilla pitoisuudet voivat olla hyvin korkeita, suuruusluokkaa 3000 - 40000 ug/l.

Tulkinta

Seerumin PINP kuvastaa luun vaihduntaa, ensisijaisesti luun rakentumista. Sen pitoisuus on suurentunut tiloissa, joissa luun vaihdunta on nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia) tai rakentuminen on lisääntynyt (eturauhassyövän luustometastaasit).
Luu on kudos, jota koko elämän ajan sekä hajotetaan että rakennetaan uutta tilalle. Luukato eli osteoporoosi voi johtua joko vähentyneestä luun rakentumisesta (PINP-pitoisuus matala) tai lisääntyneestä hajoamisesta (PINP-pitoisuus yleensä suuri) tai molemmista.
Normaalisti luun hajoaminen ja rakentuminen ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa (=coupling), jonka vuoksi hajoamisen lisääntyminen lisää rakentumista. Suurin osa osteoporoosilääkkeistä (bisfosfonaatit, denosumabi, estrogeenit, raloksifeeni) vähentävät ensimmäiseksi luun hajoamista (seerumin CTX ja virtsan INTP pienenevät) ja coupling-ilmiön kautta luun rakentumista, jolloin hoitovasteen merkkinä PINP-pitoisuus laskee. Luun rakentumista lisäävässä hoidossa (teriparatidi) sekä rakentuminen että hajoaminen lisääntyvät (S-CTX, U-INTP suurenevat) , rakentuminen suhteellisesti enemmän kuin hajoaminen (=terapeuttinen ikkuna). Hyvän hoitovasteen merkkinä teriparatidi suurentaa PINP-pitoisuutta.

Tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 15.04.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024